Πώς θα γίνει ένα παιδί ανεξάρτητο;

IMG_20130621_171909Ο γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί την ανεξαρτητοποίηση και να τη δει σαν φυσιολογική ψυχολογική ανάγκη του παιδιού. Καθώς μεγαλώνει ένα παιδί έχει τη φυσιολογική εξελικτική, ψυχολογική ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση. Άρα υπάρχει μέσα στη φύση του παιδιού κι αυτό οι γονείς πρέπει να το σεβαστούν. Πρέπει να ξεπεράσουν φόβους και ανασφάλειες και να προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να χτίσουν την προσωπικότητά τους. Πάντα φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την εξελικτική και ψυχολογική ηλικία κάθε παιδιού. Οι γονείς πρέπει να βρουν τρόπους να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή των παιδιών, να τα κάνουν να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, κάτι που θα γίνει με την καλλιέργεια της ανεξαρτησίας τους.

Αν ένα παιδί είναι μονίμως κάτω από τη σκιά και προστασία του γονιού δεν θα έχει την ευκαιρία ν΄ αναπτύξει την προσωπικότητά του, τις ικανότητες και την ταυτότητά του. Το καλοκαίρι μάλιστα είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσει η καλλιέργεια της ανεξαρτητοποίησης, με τις διακοπές, τις επισκέψεις σε φίλους και τις κατασκηνώσεις.

Μερικές  πρωτοβουλίες που μπορούν οι γονείς να δίνουν στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους είναι:

  • Στα 5 τους χρόνια να τα μάθουν να κάνουν μπάνιο μόνα τους, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους.
  • Στα 6 να μαζεύουν και να βάζουν σε τάξη τα ρούχα και τα βιβλία τους.
  • Στα 8 με 9 ν΄ αρχίσουν να κοιμούνται σε σπίτια φίλων.
  • Από τα 9 και μετά να πάνε κατασκήνωση.
  • Να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους τους και από τα 12 και μετά να μην έχουν την συνεχή παρουσία κι επίβλεψη των γονιών.

Έτσι τα παιδιά σιγά- σιγά θα μπορέσουν να πάρουν πρωτοβουλίες, να εξελιχθούν φυσιολογικά, να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και μαζί την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό τους .

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...