Πως να κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει

child talkΗ επικοινωνία με τα παιδιά είναι ένα στοίχημα που πρέπει κάθε γονιός να βάλει στόχο να το κερδίσει. Και φυσικά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από πολύ πολύ μικρή ηλικία, ώστε μεγαλώνοντας να έχουν μπει οι βάσεις και το παιδί με ευκολία να μοιράζεται κάθε του προβληματισμό και σκέψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουν;

1.Δώστε τους χρόνο

Δεν χρειάζεται να τους ρωτάτε πιεστικά τι έγινε στο σχολείο, τι έγινε με τον φίλο τους ή γιατί δεν έχει κέφι. Αν δεν θέλει να σας πει εκείνη τη στιγμή αφήστε το. Αν είστε πραγματικά κοντά του όταν θα είναι έτοιμο, θα σας μιλήσει.

2.Κάντε του άσχετες ερωτήσεις 

Αν θεωρείτε πως κάτι προβληματίζει το παιδί σας και δεν του είναι εύκολο να το μοιραστεί μαζί σας ξεκινήστε μια κουβέντα και κάντε του ερωτήσεις που δεν θα έχουν σχέση με το θέμα. Κάποια στιγμή όταν χαλαρώσει μπορεί μόνο του, με αφορμή κάποια ερώτηση, να σας πει τι σκέφτεται.

3. Μην υποτιμάτε οποιαδήποτε σκέψη του ή πρόβλημα

Σε κάθε ηλικία ο κάθε άνθρωπος έχει προβλήματα. Εμείς θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι πως θα βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε τη ΔΕΗ και το δάνειο και πολλές φορές όταν ένα παιδί μας λέει πως είναι στεναχωρημένο, επειδή μάλωσε με τον φίλο ή τη φίλη του, απαντάμε χωρίς να το πολυσκεφτούμε "δεν πειράζει, έχεις να γνωρίσεις και ν΄αλλάξεις πολλούς φίλους ακόμη". Δεν είναι έτσι, το παιδί δεν έχει την εμπειρία της ζωής για να καταλάβει τι του λέτε. Αυτόν τον φίλο ή φίλη θέλει τώρα. Το θέμα λοιπόν είναι να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να έχετε πια κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Να αντιμετωπίζετε λοιπόν καθετί που σας λέει σαν κάτι πραγματικά πολύ σοβαρό, γιατί για εκείνο, είναι!

4.Μην προδώσετε την εμπιστοσύνη του

Αν λοιπόν σας εμπιστευτεί αλλά σας πει να μην το πείτε στον μπαμπά, στον αδελφό ή στον κολλητό του, κάντε αυτό που σας ζητάει. Μην το πείτε σε άλλον εκτός κι αν πράγματι ο σύντροφός σας ξέρει να "κρατάει" μυστικά και δεν θα φανερωθεί στο βλέμμα του. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσετε την αξιοπιστία σας, θα νιώσει ότι το προδώσατε κι έστω κι αν γρήγορα το ξεχάσει, όταν θα φθάσει στην εφηβεία, τότε όλα αυτά θα τα θυμηθεί και δεν το θέλετε!

5.Μιλήστε του πρώτη εσείς 

Είναι πολύ άβολο ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να νιώθει πως περνάει από συνέντευξη ή ακόμη χειρότερα από ανάκριση. Για να υπάρξει αληθινή επικοινωνία πρέπει ο ένας ν΄ακούει, ο άλλος να μιλάει κι αντίστροφα. Τι λέτε λοιπόν να ξεκινήσετε εσείς; Μιλήστε του για τη μέρα σας, πώς περάσατε, τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε. Όχι μην του πείτε ότι σας έκαναν μείωση μισθού ή άλλες πληροφορίες που θα του δημιουργήσουν ανασφάλεια αλλά ότι ταλαιπωρηθήκατε με την απεργία του μετρό, ότι σας κάλεσε το Σαββατοκύριακο η τάδε οικογένεια για να φάτε μαζί στο σπίτι της κι ότι αγοράσατε τελικά εκείνο το βιβλίο που ψάχνατε εδώ και καιρό!

Πάντα να θυμάστε ότι για να σας μιλήσει το παιδί σας πρέπει να έχετε αποκτήσει την εμπιστοσύνη του και η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται, κερδίζεται!

WOMANNOW.GR LOVES...