Το παιδί μου δεν διαβάζει τα μαθήματά του

f116d0a9ea893518f4934420ef5dc96aΤο έχετε ίσως βιώσει. Μπορεί να ήταν φαινόμενο παροδικό, μπορεί όμως να έχει γίνει μόνιμη αφορμή για καυγά η άρνηση του παιδιού να καθίσει να διαβάσει τα μαθήματά του. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς;

1.Να το κάνουμε να μοιραστεί τις σκέψεις του 

Η κατάλληλη στιγμή για να μας μιλήσει το παιδί για όλα όσα το απασχολούν είναι μόλις επιστρέφει από το σχολείο. Τότε μπορεί να μοιραστεί μαζί μας ένα πρόβλημα που μπορεί να είχε μ΄έναν συμμαθητή του, μια επίπληξη από τη δασκάλα του που το στεναχώρησε ή να καταλάβουμε από την στάση και τη συμπεριφορά του πώς αισθάνεται, αν έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση κι αυτό το μπλοκάρει.

2.Να μην απειλούμε

Μπορεί έτσι να μεγαλώσαμε, ακούγεται τόσο οικεία στα αυτιά μας η φράση "αν δεν διαβάσεις τα μαθήματά σου, δεν θα παίξεις με τον Γιωργάκη" ή "δεν θα πάμε στο λούνα παρκ το Σαββατοκύριακο". Δεν έχει νόημα όμως να διαβάσει κατ΄αυτόν τον τρόπο, διότι οδηγούμε το παιδί στο να αισθάνεται τη μελέτη σαν καταναγκαστικό έργο. Φυσικά μπορούμε να του πούμε πως όταν θα τελειώσει τα μαθήματα του θα παίξει, αλλά όχι το αντίστροφο.

3.Να μην χρησιμοποιούμε αρνητικούς χαρακτηρισμούς 

Όταν ένα παιδί το χαρακτηρίζουμε "τεμπέλη", "αδιάφορο" ή "τσαπατσούλη" θεωρώντας πως έτσι θα το κινητοποιήσουμε, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένουμε. Γιατί ενδέχεται να αποδεχθεί μέσα του τους χαρακτηρισμούς αυτούς, να νιώσει βολικά κι έτσι να καταθέσει τα όπλα. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ακούμε μικρά παιδιά να λένε "είμαι τεμπέλης εγώ, βαριέμαι...γι αυτό δεν διαβάζω";

4.Επιβραβεύστε κάθε του προσπάθεια

Αν το παιδί σας μελετήσει καλά για παράδειγμα την ορθογραφία του, επιβραβεύστε το ακόμη κι υπερβολικά. Θα πάρει κουράγιο για να συνεχίσει στο επόμενο μάθημά του.

5.Μην το φορτώνετε με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες

Μήπως το παιδί σας είναι κουρασμένο από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και γι αυτό δεν μπορεί να μελετήσει; Κάντε το πείραμα να μην το πάτε ένα απόγευμα για ποδόσφαιρο, κιθάρα ή μπαλέτο και δείτε την απόδοσή του.Αν βελτιωθεί, μόλις καταλάβατε τι φταίει.

6. Προσέχετε τη διατροφή και τον ύπνο του

Είναι πολύ σημαντικό για την απόδοση ενός παιδιού σε όλες τις τάξεις του σχολείου η σωστή, υγιεινή κι ισορροπημένη διατροφή καθώς και ο ύπνος. Βάλτε το παιδί σας να κοιμάται νωρίς. Μειώστε του τα γλυκά και τα ανθυγιεινά σνακ και προσθέστε στη διατροφή του φρούτα και λαχανικά.

7.Να έχετε συχνή επαφή με τους δασκάλους του

Το παιδί νιώθει ασφάλεια όταν ξέρει πως οι γονείς του συνεργάζονται με τους δασκάλους του κι εσείς θα ξέρετε πραγματικά την απόδοσή του αλλά και πώς ν΄αντιμετωπίσετε αυτή την άρνησή του στο διάβασμα με τις συμβουλές των εκπαιδευτικών.

8. Μήπως το παιδί σας κάτι σας λέει με την άρνησή του;

Έχετε σκεφτεί πως αυτή η άρνηση για μελέτη μπορεί να είναι ο δικός του τρόπος έκφρασης για το κακό κλίμα που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι μεταξύ των δυο γονέων, ή να  έχει ταραχτεί με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που μπορεί να βιώνετε; Όλ΄αυτά είναι θέματα δύσκολα διαχειρίσιμα από ένα μικρό παιδί και το μόνο που κάνει για να δείξει τη δυσφορία του είναι να μην διαβάζει...

9.Κοιτάξτε αν έχει μαθησιακές δυσκολίες

Είναι δύσκολο πολλές φορές να το παραδεχτούμε για το παιδί μας. Αν όμως έχει περάσει από το μυαλό σας οτι μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε έναν ειδικό, τόσο πιο γρήγορα θα πάψει να ταλαιπωρείται κι αυτό κι εσείς!

10.Κάντε μαζί του ένα πρόγραμμα οργάνωσης της μελέτης

Μάθετέ του πώς να οργανώνεται. Αφήστε το να ξεκουραστεί λίγο μετά το σχολείο, όχι να δει τηλεόραση, και πείτε του με ποια μαθήματα θα ήθελε να ξεκινήσει. Προτείνετε του να αρχίσει με τα πιο δύσκολα. Βάλτε το να γράφει σε ένα χαρτί τα μαθήματα και να σβήνει ο,τι τελειώνει. Πείτε του πως όταν είναι έτοιμο να σας φωνάξει να ρίξετε μια ματιά. Αν αντιδράσει και σ΄αυτό κάντε το παιχνίδι. Πείτε του πως είστε η μαθήτρια κι εκείνος ο δάσκαλος που θα σας παραδώσει το μάθημα.

Θέλετε κι άλλα άρθρα για το παιδί, τις σχέσεις, τη ζωή; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook κι ενημερωθείτε για ό,τι νέο ανεβαίνει στο site

WOMANNOW.GR LOVES...